Публикации и изявления

Данни и тенденции в европейската хранително-вкусова индустрия през 2023 г

Последният доклад на FoodDrinkEurope Data & Trends 2023 вече е наличен, предоставяйки изчерпателна статистика и анализи за индустрията на храните и напитките в ЕС.
 
Данни и тенденции за 2023 г. показват, че хранително-вкусовата промишленост на ЕС дава работа на 4,6 милиона души, генерира оборот от 1,1 трилиона евро и 229 милиарда евро добавена стойност, което я прави една от най-големите производствени индустрии в ЕС. В половината от 27-те държави-членки на ЕС производството на храни и напитки е най-големият работодател в икономиката. Тазгодишното издание включва най-новите данни за цената на прехода към по-устойчиви хранителни системи, вложените разходи и поглед към нашето хранително бъдеще.
 
Data & Trends 2023 също предоставя перспектива за пазарите. Около 60% от износа на храни и напитки от ЕС са предназначени за единния пазар. В същото време ЕС е най-големият износител на храни и напитки в света с износ извън ЕС, достигащ 182 милиарда евро и търговски излишък от 73 милиарда евро. Докладът включва и класация на 50-те най-добри компании за храни и напитки в света.

Прочети повече

Назад
Сподели