Новини от партньори

Ново проучване показва, че най-голямата европейска преработвателна индустрия е под натиск от глобалните предизвикателства

News image

Хранително-вкусовата промишленост на ЕС е на кръстопът по отношение на конкурентоспособността. Нов доклад на Университета и изследователския център Вагенинген показва, че производството на храни и напитки е движещата сила зад агрохранителната верига, но подчертава основните предизвикателства, заплашващи дългосрочната ѝ конкурентоспособност. Хранително-вкусовата промишленост на ЕС призовава Европейската комисия да разработи специален секторен план.

Хранително-вкусовата промишленост на ЕС осигурява работа на 4,7 милиона души и изкупува около 70% от цялата селскостопанска продукция на ЕС. Тъй като малките и средни предприятия съставляват 99% от сектора, индустрията подкрепя местните икономики и стимулира просперитета в цяла Европа.

Производителите на храни и напитки в ЕС обаче изостават от САЩ и Китай, особено в областта на иновациите и производителността. САЩ инвестират два пъти повече в научноизследователска и развойна дейност, а Китай - пет пъти повече. Производителността на труда в САЩ е 130 000 евро на работник - повече от два пъти повече от 54 000 евро в ЕС. От 2010 г. добавената стойност в ЕС е нараснала с 50%, а в САЩ - със 71%. Без спешни реформи Европа рискува да загуби глобалното си предимство.

Прочети повече

www.fooddrinkeurope.eu
Назад
Сподели