Докладът на ЕК показа, че няма доказателства за дискриминация по оста Изток-Запад.
Големите производители съобразяват продукта си с местната регулация и с вкусовете на потребителите.
Резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти бяха обявени от Европейската комисия през миналата седмица. В рамките на проучването продукти в ЕС бяха изследвани чрез една и съща методика, за да се разбере има ли различно качество на храните от една и съща марка, продавани в страни от ЕС. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които и България, е извършен от Съвместния изследователски център - службата за научни дейности и познания към комисията. Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката.
Проверката е извършена в България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, франция, Хърватия и Чехия. Може ли да се говори за двоен стандарт на храните, попитахме Яна Иванова, изпълнителен директор на Сдружение "Храни и напитки" България.
- От доклада на Еврокомиси-ята стана ясно, че 9 % от сравнените храни са се различавали по състав. Този факт показва ли двоен стандарт за храните по оста Изток-Запад?
Прочети повече
www.standartnews.com