Алергените като съставки са регулирани в ЕС от 2005 г.. Поради обективни реалности на селскостопанското производство и производството на храни, има случаи, при които не е възможно да се избегне нежеланото присъствие на алергени, което в някои случаи може да представлява риск за определини хора. Предупредителното етикетиране за алергени (PAL) е инструмент за информиране и следователно за подпомагане на управлението на този риск.
Понастоящем PAL не е официално регулиран в ЕС, въпреки че общите принципи на законодателството за безопасност на храните може да се прилагат за него. Въпреки това член 36 от Регламент (ЕС) 1169/2011 (наричан по-нататък „Регламентът на FIC“) определя рамка, която може да се използва за прилагане на всеобхватен, последователен и научно обоснован подход. Вече съществуват нови методологии, както и нарастващи обеми от качествени данни, които могат да бъдат приложени за оценка на риска от нежелано присъствие на даден алерген. В допълнение към тези постижения, тази версия на документа също така включва скорошни разработки на Codex и свързаните с него разработки, включително констатациите на Ad hoc съвместен експертен комитет на ФАО/СЗО, на когото беше възложено да установи референтни дози (RfD) за приоритетни алергени и да направи други препоръки за PAL.
Прочети повече
www.fooddrinkeurope.eu