Преди предстоящото публикуване на Визията на ЕС за селското стопанство и храните, FoodDrinkEurope представи очакванията на хранително-вкусовата промишленост – най-голямата европейска преработвателна промишленост – за конкурентна, устойчива и устойчива хранителна верига.
Преди всичко, ние търсим Визия, която е фокусирана върху постигането на реално отражение върху производителите на храни и напитки в Европа. Визия, която предлага действия, които да помагат, а не да възпрепятстват. Визия, която да постига резултати, а не да забавя. Визия, която да стимулира промяната, а не да ни разделя.
Нашите 4 ключови препоръки:
1. Визията следва изрично да позиционира хранително-вкусовата промишленост като неразделна част от стратегията на ЕС за храните и селското стопанство.
2. Визията следва да интегрира индустриална стратегия за селското стопанство и храните (План на ЕС за инвестиции и устойчивост в храните), за да отключи както публични, така и частни инвестиции, насочени към разширяване на устойчивите практики, иновациите, дългосрочната устойчивост и продоволствената сигурност.
3. Визията следва да обхваща политики, които осигуряват дългосрочна предвидимост и стабилност, като зачитат разнообразието от модели на земеделие и производство на храни и насърчават гъвкави, приобщаващи стратегии за осигуряване на устойчивост и конкурентоспособност на всяко ниво от веригата за създаване на стойност.
4. Въз основа на Стратегическия диалог, работната програма на Визията следва да бъде създадена съвместно със заинтересованите страни от цялата верига за създаване на стойност в селското стопанство и храните, като се гарантира широко участие, ранна съвместна отговорност и съгласуваност в целия сектор.
Прочети повече
www.fooddrinkeurope.eu