Новини от партньори

Европейската хранително-вкусова индустрия призовава за по-тесни търговски връзки с АСЕАН

Преди срещата на върха ЕС-АСЕАН на 14 декември 2022 г., отбелязваща 45-ата годишнина от отношенията между ЕС и АСЕАН, FoodDrinkEurope призовава представителите на ЕС и АСЕАН да засилят сътрудничеството в търговията, инвестициите и устойчивото развитие, включително в храните и напитките.

ЕС и АСЕАН са дългогодишни стратегически партньори. АСЕАН представлява третият по големина търговски партньор на ЕС извън Европа (след Китай и САЩ) с над 215,9 милиарда евро търговия със стоки през 2021 г. и предоставя значителни търговски възможности за производителите на храни и напитки в ЕС.

Търговията с храни и напитки достигна приблизително 17,2 милиарда евро през 2021 г., като износът на ЕС е на стойност 7,1 милиарда евро и вносът от АСЕАН съответно на 10,1 милиарда евро. Съществуващите двустранни споразумения за свободна търговия на ЕС с Виетнам и Сингапур представляват първа стъпка за укрепване на икономическите отношения с Югоизточна Азия и предоставят нови възможности за производителите на храни и напитки в ЕС да интернационализират и диверсифицират своите пазари и възможности за снабдяване. Това е особено важно в днешния нестабилен и труден геополитически контекст.

Прочети повече

www.fooddrinkeurope.eu
Назад
Сподели