Конференция"Тенденции в опаковането на храни и напитки – технологии, материали, екология и нормативна уредба" се проведе на 21 октомври 2020 г. със съдействието на МЗХГ XII, МОСВ, БАБХ, Университета по хранителни технологии, Института по целулоза и хартия, Сдружение „Храни и напитки България“, Националната академия по опаковане.
Д-р Димитър Димитров, държавен експерт в отдел „Безопасност на храните“, дирекция „Политики по агрохранителната верига“ , МЗХГ направи презентация „Новоприети законови норми и предстоящи промени в подзаконовата нормативна уредба за материали и предмети, предназначени за контакт с храни “.
„Комплексният подход за решаване проблемите на безопасността и качеството на храните чрез ядивни опаковки – състояние и тенденции“ представи проф. Стефан Стефанов, УХТ, председател на Национална академия по опаковане. За Практическите предизвикателства по прилагането на Директивата за еднократните пластмасови продукти говори Антон Пейчев, експерт в дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите при МОСВ“.
„Оценка на качеството на безалкохолни напитки в метални опаковки по отношение миграция на бисфенол А “беше темата на Светла Петрова, Валентина Христова- Багдасарян, Национален център по обществено здраве и анализи.
За Официалния контрол на материали и предмети, предназначени за контакт с храни говори инж. Нели Тодорова, главен експерт Дирекция „Контрол на храните“ БАБХ
"Качество и ефективност на транспортни опаковки от рециклирани хартиени материали "представи ас. д-р Величка Маринова, катедра Стокознание“, Икономически университет, Варна
"Тенденции при опаковките от пластмаса 2021 " беше темата на презентацията на Анжела Христова, зам. председател на Национална академия по опаковане и генерален мениджър на БиБест ООД.
За "Опаковките 2020: Бумът на електронната търговия и транспортните опаковки. Допълнителните хигиенни изисквания - новото
предизвикателство пред опаковките" говориха Владислав Георгиев и Огнян Бекяров, „Ремарк Консултинг“ ООД.
Конференцията завърши с презентацията "Опаковката като средство за забавление", представнена от ст.ас. Ива Добрева, Нов български университет.