Новини

Приходите на Danone растат по-бързо от очакваното

News image

Приходите на компанията производител на млечни продукти Danone SA са нараснали по-бързо от очакваното, тъй като ръстът на цените компенсира спада в обема на продадените продукти, пише Bloomberg.

Продажбите на компанията са се повишили 6,4% през второто тримесечие спрямо същия период миналата година, съобщиха от Danone в сряда. Анализаторите очакваха ръст от 5,7%. Бизнесът с бутилирана вода се разраства най-бързо от трите подразделения на компанията, благодарение на марки като Evian.

Компанията заяви, че очаква да отчете ръст на приходите за цялата година, близък до горната граница на диапазона от 4% до 6%, тъй като обемът на продажбите се увеличава през годината. Анализаторите прогнозират ръст от 5,9%.

Втората година, в която Антоан дьо Сен-Африк е начело на Danone, e своя край. Той се опитва да преобрази Danone, като продава или закрива слабо ефективните бизнеси и увеличава иновациите. Подобно на други компании за потребителски стоки, френският производител на млека се бори с по-ниските си обеми на продадените продукти, като прехвърля по-високите цени върху и без това затруднените потребители.

Акциите на Danone поевтиняха с 2,5% по време на търговията в Париж. Резултатите на компанията не бяха толкова впечатляващи, колкото тези на Unilever Plc, която представи отчета си във вторник, пише Седрик Беснар, анализатор на Citi. Danone трябва да покаже през третото тримесечие, че млечните продукти и храните на растителна основа могат да продължат да поддържат високи цени, без да губят обем, пише той.

Бизнесът на Danone за млечни продукти, който е и най-големият на компанията, отчете 6,2% ръст на продажбите през второто тримесечие, надхвърляйки консенсусната оценка на анализаторите. Компанията отчете спад от 3,3% в обема на продадените продукти.

Компанията отчита разходи за обезценки в размер на 200 млн. евро, свързани с нейния руски бизнес, който изключва от резултатите си. Това е в допълнение към предишна обезценка в размер на 500 млн. евро.

www.investor.bg
Назад
Сподели