Еко новини

Фирмите за кафе обръщат гръб на Африка заради закона на ЕС срещу обезлесяването

News image

Вносителите на кафе в Европейския съюз (ЕС) започват да намаляват покупките от дребни фермери в Африка, а и извън нея, в подготовка за важен закон на ЕС, който ще забрани продажбата на стоки, свързани с унищожаването на горите, което е сред основните причини за промените на климата, пише Ройтерс.

Източници от индустрията коментират, че цената и трудностите при спазването на Регламента на ЕС за обезлесяването (EUDR), влизащ в сила в края на 2024 г., означава, че вече има непредвидени въздействия, които след време биха могли да променят световните пазари на стоки.

Четирима от тях информираха за спад на поръчките през последните месеци за кафе от Етиопия, където около 5 милиона фермерски семейства разчитат на реколтата. Те предупредиха, че стратегиите за снабдяване, приети от компаниите преди закона, рискуват да увеличат бедността на дребните фермери и да повишат цените за потребителите в ЕС, като същевременно подкопават въздействието на Регламента върху опазването на горите.

"Не виждам начин за закупуване на значителни количества етиопско кафе в бъдеще", коментира Йоханес Денглер, изпълнителен директор на германската компания "Далмайр" (Dallmayr), която купува около 1 процент от световното изнасяно кафе.

Тъй като зърната, които той поръчва сега, могат да попаднат в кафе продуктите, продавани в блока през 2025 г., те трябва да са съвместими с новия регламент, въпреки че как точно ще се прилага законът все още не конкретизирано.

Съгласно Регламента на ЕС за обезлесяването вносителите на стоки като кафе, какао, соя, палмови продукти, едър рогат добитък, дървен материал и каучук, както и продукти, в които те са използвани, трябва да могат да докажат, че стоките им не произхождат от обезлесена земя. В противен случай ги чакат солидни глоби.

Основният производител на кафе "Джей Ди И Пийтс" (JDE Peets) казва, че може да бъде принуден да изключи някои по-малки страни производителки от своята верига за доставки още през март, ако до тази дата не е "намерил и приложил решение за тях".

Обезлесяването е втората водеща причина за промените на климата след изгарянето на изкопаеми горива, твърдят експерти.

Европейската комисия заяви, че има няколко инициативи, за да помогне на страните производители и дребните стопани да се съобразят с новия регламент, включително една, стартирана на КОП28, където ЕС и държавите членки обещаха 70 милиона евро за тази цел.

Същевременно някои дребни стопани виждат в Регламента на ЕС за обезлесяването възможност, особено ако е придружена от мерки за подкрепа, тъй като ще им помогне да отговорят на нарастващото световно търсене на продукти с устойчив произход.

Проследяване

Регламентът на ЕС за обезлесяването изисква компаниите да картографират дигитално своите вериги за доставки до парцела, където са отглеждани суровините, което потенциално може да включва проследяване на милиони малки ферми в отдалечени региони.

Освен това, тъй като компаниите често не работят директно със земеделските производители, те биха могли да разчитат отчасти на данни, предоставени от множество местни посредници, с някои от които също може да не работят пряко или да им се доверят.

В някои развиващи се страни слабото интернет покритие затруднява картографирането, докато търговци и експерти от индустрията казват, че споровете за права върху земя, слабото правоприлагане и конфликтите между кланове могат да направят опасно дори търсенето на данни за собственост на ферми.

"В днешно време никой от Европа не се интересува от нашето кафе", заяви представител на кооперативния съюз на производителите на кафе "Оромия" (Oromia) в Етиопия, на неотдавнашен уебинар на Световния алианс за кафе.

По думите му повечето производители на кафе в Етиопия никога не са чували за Регламента на ЕС за обезлесяването и че дори образованите селяни биха се затруднили да съберат необходимите данни навреме.

Кафето генерира 30-35 процента от общите приходи от износ на Етиопия, като почти една четвърт от него се продава в ЕС.

Разкъсани вериги за доставка

Но отстраняването на дребните фермери и цели държави няма да е осъществимо, ако те всъщност са големи производители на суровини.

Кот д'Ивоар и Гана например произвеждат близо 70 на сто от какаото в света, докато 60 на сто от кафето идва от Бразилия и Виетнам. Индонезия и Малайзия отглеждат почти 90 на сто от световното палмово масло, стока, което се влага почти във всичко - от храни и червила до биогорива.

Поради това някои големи компании казват, че ще пренасочат суровините, които не могат надеждно да проследят в тези страни, към пазари извън ЕС, докато изпращат отговарящи на изискванията стоки към ЕС.

Доколкото тази стратегия започне да доминира, това би намалило въздействието на Регламента на ЕС за обезлесяването върху опазването на горите, тъй като суровините все още ще се отглеждат на обезлесена земя, но не и за потребление в ЕС.

Междувременно се очаква разходите за съответствие по цялата верига на доставки да повишат цените на храните в 27-те държави от ЕС.

Европейската комисия заяви, че не се очаква регламента да стимулира инфлацията при храните. Отбелязва се например, че въпреки че проследимостта има цена, това вероятно ще бъде компенсирано, тъй като законът трябва да намали броя на посредниците на пазара.

Спасяване на гори

Регламентът на ЕС за обезлесяването е особено предизвикателство в големите страни производителки на какао.

Половината от реколтата на Кот д'Ивоар например се продава от местни посредници и по този начин е трудно да се проследи. Отглеждана предимно за консумация в ЕС, тя не може да бъде напълно пренасочен към Азия, тъй като шоколадът е по-малко популярен там.

Проблемът за Кот д'Ивоар е, че 20-30 на сто от какаото се отглежда в защитени гори от близо един милион души. Лишаването им от препитание може да предизвика социални вълнения, докато преместването им е невъзможно без значително финансиране и подкрепа.

В резултат на това Абиджан обмисля повторно класифициране на своите защитени гори, посочиха източници, което накара ЕС да призове публично страната да се откаже.

 

www.bta.bg
Назад
Сподели