Отминали събития

Четвърта кръгла маса на тема: „Устойчивото потребление на храни в България"

event image

Яна Иванова, изпълнителен директор на Сдружение „Храни и напитки България“ участва в Четвъртата кръгла маса на тема: „Устойчивото потребление на храни в българия", организирана от Катедра „Икономика на природните ресурси" на УНСС.

Тя се проведе на 16 септември 2021 г. в УНСС и онлайн на платформата MS Teams. Проявата е под патронажа на Ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров.

Кръглата маса бе организирана в три панела: „Законодателство, политики и инициативи за насърчаване на устойчивото потребление на храни“, „Добри практики за налагане на устойчиви потребителски модели на храни и намаляване на хранителните отпадъци в България“ и Младежка сесия.

В първия панел участваха лектори от Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и горите, Българска агенция по безопасност на храните, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, GS1 България, Българска търговско-промишлена палата, Икономически университет – Варна и представители на УНСС.

Темата „Добри практики за налагане на устойчиви потребителски модели на храни и намаляване на хранителните отпадъци в България“ привлече интереса за участие на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, Българската асоциация на КСО специалистите, Българската хранителна банка, Българската национална асоциация „Активни потребители“, Кауфланд България и Икономическия университет – Варна.

В Младежката сесия се представиха студенти от Еко Клуба на УНСС, представители от „Органични градини Орешак “и основателят на блога Thrift Sheep Рада Бонева.

Целта на кръглата маса е да се чуят мненията на експерти от институциите, академичните среди, неправителствените организации и бизнеса по отношение на устойчивостта на хранителната система, осигуряването на здравословна и надеждна храна, намаляването на хранителните отпадъци, необходимостта от маркировки, публичните политики и закони за налагане на устойчиви модели на потребление на храна в България. По време на събитието бяха дискутирани екологичният преход в хранителната система и политиките за насърчаване на устойчивото потребление на храни в България в светлината на Европейския зелен пакт и стратегията „от фермата до трапезата“.

Проф. Димитров поздрави организаторите с думите: „Това, което правите е много ценно. По темата и участниците се вижда, че това е мащабно мероприятие, в което са включени академичните среди, бизнеса, институции, както и наши традиционни партньори. Вярвам, че тази кръгла маса ще бъде полезна, защото се нуждаем от по-устойчиво потребление”.

Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН поздрави организаторите за постоянството и упоритостта да повдигнат тази тема, в момент, в който светът е пред обществени изпитания, когато над 690 млн. души по света гладуват, а голяма част от хранителните ресурси се изхвърлят. Подходите за справяне с тези проблеми изискват ангажираност от всички“, подчерта Даринка Георгиева.

Назад
Сподели