Отминали събития

Мела Фреуен, генерален деректор на FoodDrinkEurope, беше специален гост на представянето на Сдружението “Храни и напитки България“

event image

Специален гост на официалното представяне на новосъздаденото Сдружение беше Мела Фреуен, генерален деректор на  Асоциацията FoodDrinkEurope, която обединява 26 национални браншови организации в областта на хранително-вкусовата промишленост. Лично тя съобщи новината, че на 28.06.2018 сдружението “Храни и напитки България“ е прието за пълноправен член на най-влиятелната европейска организация в сектора хранителна промишленост.

FoodDrinkEurope представлява интересите на своите членове пред европейските институции по съществени теми като безопасност на храните, здравословно хранене, опазване на околната среда, конкурентност, потребителско доверие. В структурата на асоциацията работят над 700 експерти, които помагат за изработване на позицията на индустрията по ключови теми.

Пред журналисти генералният директор на асоциацията Мела Фреуен заяви, че е много важно, че такова сдружение се създава в България, тъй като е от изключително значение да се види, че всички фирми работят заедно. И още нещо- по този начин интересите на компаниите, опериращи на територията на България, ще бъдат представени пред европейските ни партньори, а гласът им ще бъде чут. 

Според Фреуен един от проблемите, на който  предстои да се търсят решения е употребата на пластмаси, като това става все по-важна тема както за потребителите, така и за производителите. Заедно с българските си партньори се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока пластмасата да не е за еднократна употреба, а да се рециклира.

Мела Фреуен засегна и част от спорните въпроси на европейския пазар. „Един от тях е фрагментирането на пазара в Европа. В Италия и Франция например има закон за етикета, от който трябва да става ясно какъв е произходът на месото или млякото. Това нарушава правилата и свободата на единния пазар. В други страни пък налагат данъци върху определени стоки“.

В рамките на посещението си в България, г-жа Фреуен гостува в студиото на бТВ в предаването „Тази сутрин“. „Двойният стандарт на храните не означава непременно двойно качество“ – така тя отговори на актуалния въпрос за качеството на храните в рамките на ЕС.

Назад
Сподели